badminton

„Heb je zin om dinsdagavond mee te gaan badmintonnen?”, vroeg vrijwilliger Tako een aantal weken geleden. Ze komen stelselmatig één persoon tekort en zien in mij de oplossing. Voor mij was dit een onverwacht confronterende vraag.

In 2014, 10 jaar geleden, was ik als ploegcommandant werkzaam in het team van bergspecialisten van de Nederlandse landmacht en trainden wij om heimelijk en bij nacht door het hooggebergte te verplaatsen. In 2019, 5 jaar geleden, reed ik met mijn ex-partner op een Chinese 250cc crossmotor een jaar dwars door Zuid-Amerika en liep ik met haar 2500 km van de Pacific Crest Trail, van Mexico naar Canada.

uitjes

En nu, anno 2024, gaan wij ons derde jaar in hier op de boerderij, kom ik qua uitjes niet veel verder dan Nijmegen (en dan hebben we het al aardig gek gemaakt) en word ik uitgenodigd om op dinsdagavond badminton in Leuth te spelen.

Sommige dingen in het leven, daar kies je heel bewust voor: bijvoorbeeld een gezin en boerderij beginnen. Andere dingen in het leven besluipen je. Dit zijn al de kleine, alledaagse dingen die ongemerkt meekomen met de grote keuzes, maar tel al die kleine zaken bij elkaar op en je komt erachter dat zij voor een groot gedeelte bepalend zijn voor de mate waarop je wel of niet geluk ervaart.

kleine dingen

Natuurlijk is een gezin en een boerderij beginnen ook een groot avontuur, maar het is er wel een waarin je verbazend veel tijd kwijt bent aan luiers verschonen, onkruid wieden en spullen opruimen, heel veel spullen opruimen. Het is goed om je van die kleine dingen bewust te worden, te beseffen hoe anders je leven er nu uitziet door de beslissingen die je hebt genomen en te reflecteren of het oké is zo.

Tijdens dit proces kom je dan ook al snel allerlei kleine dingen tegen aan de andere kant van de balans. Als ik ‘ver’ weg ben geweest en ik rij de Waalbrug bij Nijmegen over om af te buigen richting de Ooijpolder, dan besluipt mij een gevoel wat ik al jaren niet meer kende, het gevoel van ‘thuis’. Thuis aangekomen wacht mij een (vaak) vrolijke peuter, een levenspartner en een lawaaierige boerderijkat die overstemd wordt door nog luidruchtigere loopeenden.

genieten

De zelf aangeplante fruitbomen beginnen te bloeien, de tuinderij komt weer tot leven, met planten, insecten en vrijwilligers. Omdat er toch geen beginnen aan lijkt, staak ik maar voor even mijn verwoede opruimpogingen, om even te genieten van dit alles.

Het leven wat hier, op deze plek die wij de Biesterhof noemen begint te ontstaan, dat is het ware avontuur wat mij op dit moment voldoening geeft. Ik ben ontzettend dankbaar voor alles wat ik al in mijn leven heb mogen ervaren en misschien juist daarom voel ik nu de rust om dit nieuwe leven aan te gaan. De wilde reizen en de echte adrenalinemomenten liggen misschien grotendeels achter mij, maar ik heb oprecht zin om te gaan badmintonnen!

Foto’s: Howard Koster, Susan Rexwinkel