balans

Het zit erop, het eerste jaar op de Biesterhof is voorbij gevlogen. En wat hebben we veel geleerd!

Niet alleen de dingen die ik had verwacht te leren, zoals waarom het belangrijk is om het stroomdraad om de wei van de koeien weer aan te zetten en wat voor verschillende type problemen je met schapen kan hebben (kreupelrot, wormen,..) of hoe je in twee weken van geen onkruiddruk naar totaal overrompeld kan gaan en dat overbuurman Jos (70 jaar oud en ex-boer) eigenlijk zo’n beetje altijd wel gelijk heeft…

Secuur

Nee, ook hele onverwachte zaken, zoals hoe ongelooflijk complex de gecombineerde opgave van de RVO is, hoe je de aan-en afvoer van vee op papier heel secuur moet regelen, welke (ondoorgrondelijke) wegen er tot mogelijke subsidies kunnen leiden en wat de-minimis staatsteun is. Ook waarom je betaald krijgt om gangbare mest uit te rijden op je land maar moet betalen voor biologische, en hoeveel een boer zonder land in eigendom nu eigenlijk per uur zou moeten verdienen (minimaal 33,67 euro per uur) om zijn of haar toekomst zeker te stellen.

Dit jaar hebben we dat bedrag ruimschoots niet gehaald, maar wel hebben wij 18.5 ton tarwe geoogst, 17 ton gerst, 10 ton spelt en 1,5 ton huttentut. We hebben onze onbespoten oogst voor goede prijzen lokaal kunnen verkopen. We hebben de verantwoordelijkheid gehad voor 29 brandrode runderen die 17 kalfjes hebben gekregen. Hiervan is een tweeling doodgeboren en is er eentje na drie dagen overleden, ook dat is boer zijn. Op het moment van schrijven staan er nog 25 schapen naast het huis in een met ijskristallen bedekte weide te grazen.

Vrienden

In de afgelopen twee weken hebben we 5.500 bomen geplant met de hulp van meer dan 150 vrijwilligers. Het team met wie we dit regeneratieve bedrijf verder zullen uitbouwen krijgt langzaam vorm en in oktober is de eerste boerderij-baby geboren! Vrijwilligers en leden van Land van Ons zijn begonnen met het monitoren van biodiversiteit, waterstanden en andere aan duurzaamheid gelinkte indicatoren op de boerderij, en de eerste concrete connecties met de wetenschap zijn gelegd. We zijn vrienden geworden met onze buren (inclusief de altijd gelijkhebbende Jos dus..) en zijn samenwerkingen aangegaan met (toekomstige) zakenpartners.

Als laatste hebben we afgelopen week ons businessplan afgerond en hebben we deze besproken met grondeigenaar Land van Ons. De conclusie? We willen blijven, we mogen blijven.

Rust

Traditioneel is de winter het moment voor de boer om zijn/haar rust te pakken. Ik heb dit ook aan mijn levenspartner Claudi beloofd. Wij gaan twee weken naar vrienden met een auberge in Frankrijk. De laptop en de schapen gaan niet mee.

Vanaf boerderij de Biesterhof wens ik u allemaal heerlijke dagen toe en een regeneratief 2023!!

foto: Piet Levering

1 gedachte over “balans”

Reacties zijn gesloten.