bomen bomen bomen

Afgelopen zomer was het goed te zien: ons terrein is een open, winderige vlakte die in warme periodes compleet verdroogt. Voor verbeteren van klimaat en waterhuishouding willen wij het coulissenlandschap weer terugbrengen: akkers en boomgaarden omringd door hagen, heggen en hier en daar een stukje voedselbos.

multifunctioneel

Bomen hebben een enorm vermogen om vocht op te nemen, op de (steeds kortere) momenten van het jaar dat de regen (steeds heviger) valt. En wanneer er een tijdje niets valt, kunnen bomen met hun diepe wortels alsnog bij het grondwater.

Bomen zorgen ook voor windbescherming en een beetje schaduw tijdens droge zomers, wat weer goed is voor de gewassen tussen de bomenrijen. Ook bieden de hagen beschutting voor allerlei vogels, insecten en zoogdieren, die kunnen zorgen voor natuurlijke plaagbestrijding. En dan hebben we het nog niet eens over koolstofopslag gehad!

mens en machine

In november en december hebben we daarom tijdens drie plantdagen ruim 3 kilometer struweelhaag aangeplant, met daarin meer dan 5.500 bomen en struiken! Niet alleen heel veel, maar ook van grote diversiteit: meer dan vijftig soorten, bijna allemaal inheems. Van de bekende meidoorn tot minder bekende soorten als de rode kamperfoelie, van viltroos tot zomereik.

Langs de buitenranden van ons land gebeurde dit met hulp van een machine, voor de andere helft hebben we drie dagen lang met ontzettend veel plezier samengewerkt met in totaal wel 150 vrijwilligers! Ondanks het soms gure weer was het een feestelijke aangelegenheid, met een lunch met warme soep en aan het einde van het zware werk (want stevige klei grond) een fijn vuurtje en een glaasje glühwein erbij.

partners

De voorbereidingen waren zorgvuldig getroffen door de Biesterhof teamleden, in samenwerking met Stichting Doornik Natuurakkers en Stichting Heg en Landschap. Zij stelden plantmateriaal beschikbaar en stonden ons met raad en daad bij. Daarnaast worden wij ook gesteund door Stichting Life Terra, die zich tot doel heeft gesteld om 500.000.000 (ja, u leest het goed) bomen te planten. Wij dragen daar graag aan bij en ontvangen van Life Terra een royale bijdrage per boom om de kosten te dekken en voor nog meer bomen op onze boerderij in de komende jaren.

Al met al, een geslaagde operatie. De eerste stappen naar natuurinclusief zijn gezet, het smaakt naar meer.