koeien maken de boer

Met de komst van dertig brandrode runderen is het beweidingsplan 2022 van de Biesterhof compleet! Aan dit oud- Hollands ras kunnen we samen met de eerder ingeschaarde bonte schapen dit seizoen prima ons gras kwijt.

Wel moest het een en ander nog op de laatste minuut geregeld worden, aangezien de dieren een week eerder bij ons werden gebracht dan gepland stond. Snel hebben we de dag ervoor nog de laatste hekken en stroomdraad in gereedheid gebracht. Vrachten heet dat hier in de volksmond.

koe met ballen

Ook zagen we tot onze verbazing één ‘koe’ uit de vrachtwagen komen met een enorme set ballen. Bleken we opeens ook een stier erbij te hebben. Nu sommige van koeien drachtig zijn, is dit niet een ideale situatie, legde de over-boer-man en melkveehouder Anton ons uit. Ook al lijkt een stier nog zo rustig, op het moment dat je er bij moet om bij het kalven te helpen, dan kan zo een stier opeens levensgevaarlijk worden.

De dagen na aankomst hebben we de koeien even laten wennen aan hun nieuwe omgeving, maar nu zullen we toch aan de slag moeten om de stier er tussenuit te halen.

aankomst van de rode vrouwen