moestuin

Vroegah had iedereen een moestuintje, toen alleen nog de boeren, en toen.. bijna helemaal niemand meer. Groente? Dat koop je in de supermarkt!

Gelukkig zien we tegenwoordig steeds meer stadstuintjes waar groente wordt verbouwd, en ook is de CSA (community supported agriculture) in opkomst, waar middels zelf oogsten of een groente-abonnement de consument en producent elkaar weer weten te vinden en kennis over waar ons voedsel vandaan komt de burger weer bereikt. Met dit in ons achterhoofd stond het hebben van een moestuintje dit jaar natuurlijk hoog op onze prioriteiten lijst en zijn we in maart met behulp van familie en vrienden voortvarend aan de slag gegaan.

bekende en minder bekende groenten

Volgens het ontwerp van Claudi werden bedjes in het gras gefreesd, gevolgd door een laag houtsnippers en een dikke laag compost. Meteen werden ook de eerste voorjaarsgroentes gezaaid, zoals de radijsjes, raapstelen en snijbieten. In de komende weken zal een grote verscheidenheid aan soorten volgen.

Sommige bekende (mais, courgette en tomaten) en sommige minder bekende (peterseliewortel, aardpeer en amaranth). Deze soorten komen bij een not-for-profit organisatie uit Berlijn (Black Turtle) vandaan waar Claudi haar stage heeft gelopen. Deze organisatie probeert oude rassen in stand te houden door ze in stadstuintjes te laten telen door enthousiaste burgers.

Dit jaar staat in het teken van uitproberen en ervaring opdoen, en de producten uit ons tuintje zullen dan ook met name voor eigen gebruik zijn, maar volgend jaar is het plan om op te schalen en daadwerkelijk een commerciële CSA tuinderij op te zetten. Met en voor de gemeenschap!