We wilden eigenlijk alleen 200 strobaaltjes voor eigen gebruik. Maar omdat we geen halmverkorter hebben gebruikt zijn het er toch meer geworden: we hebben er 370!
Dus verkopen we er 170.
Het zijn mooie kleine baaltjes – leuk als decoratie en ook goed voor moestuin en dieren omdat ze onbespoten zijn. We verkopen ze voor 5 euro per baal (zelf ophalen). Stuur ons een e-mail als je interesse hebt!
Wat is stro eigenlijk?
Stro bestaat uit de halmen van granen, bijvoorbeeld van tarwe, die op het veld blijven liggen. Dan kan de boer er mooie baaltjes van maken. De halmen die dan nog achterblijven worden in de bodem gewerkt als voedsel voor bodemdieren – die op hun beurt de bodem verbeteren.
Stro wordt al heel lang door mensen gebruikt. Het is een geschikte ondergrond voor dieren, waar ze lekker droog en schoon op kunnen liggen. Stro is een geweldig isolatiemateriaal en dus houdt het de dieren warm. Ook zijn er huizen met stro-isolatie gebouwd.
Onbespoten stro is heel goed voor in de tuin. Zo kun je stro boven op de grond leggen of in de herfst in de bodem werken, omdat het lekker is voor wormen en andere bodemdieren. Stro houdt de grond warm en beschermt tegen uitdrogen. Als je stro in de moestuin gebruikt noem je het “mulchen”. Wil je meer over “mulchen” leren dan kun je daar heel veel over op het internet vinden.
Wat is halmverkorter?
Om de kans op legering (omwaaien) bij granen te verkleinen wordt vaak halmverkorter gebruikt (ook wel groeiregulator of halmversteviger genoemd). Het reguleert de groei van granen zodat ze een kortere halm maken en dus steviger staan. Dit is belangrijk omdat legering tot grote verliezen in opbrengsten kan leiden.
Voor tarwe wordt het middel chloormequat – beter bekend als CCC – het meest gebruikt. Wij hebben echter onze granen onbespoten gelaten. Waarom?




We weten dat bestrijdingsmiddelen erg nuttig zijn en goede oplossingen kunnen bieden voor problemen in akkerteelt. Maar we weten ook dat dit op termijn geen duurzame manier is om voedsel te produceren, omdat de gezondheid van het ecosysteem en de gezondheid van de mensen (en dieren) eronder lijden.
Bijvoorbeeld: als je stro in je tuin legt die met CCC is bespoten, gaan de planten eromheen dood of groeien niet goed. Ook voor zwakke of zwangere dieren kan het gevaarlijk zijn als ze met zulk stro in contact komen.
Hoe kan het anders?
Op een open veld waait de wind al gauw granen naar beneden. Windbescherming met hagen kan een goede en natuurlijke oplossing zijn. Ook bieden hagen naast je akkerveld ruimte voor dieren en vogels die je gewassen kunnen beschermen tegen ongedierte.
Daarom beginnen we komende winter met het planten van veel hagen!