wie zijn wij?

Op dit moment zijn ‘wij’ Claudia (Claudi) Rudorf en Howard Koster. In de loop van het jaar hopen wij meer leden aan ons team toe te voegen. Met teambuilding activiteiten en het ontwikkelen van een gezamenlijk bedrijfsplan werken wij momenteel aan een diverse en gebalanceerde samenstelling van de groep.

Claudi:

Hoi, ik ben Claudi! Ik kom uit Speyer, een stad in Duitsland, maar ik woon al 6 jaar in Nederland en ken de cultuur hier al wel goed. In Breda heb ik Hotel Management gestudeerd en ging daarna naar Wageningen voor een Minor in Nutrition and Health

Wageningen

Wageningen was een bijzondere plek voor mij. Het stadje ligt middenin de Nederlandse Food Valley en inspireerde me met zelf-oogst tuinderijen en een leven in een natuurinclusieve gemeenschap (Droevendaal). Hier begon ik in een betere toekomst te geloven, waar mensen weer harmonischer met de natuur kunnen leven.

Verbinding

Dus wordt dit mijn doel: ik wil helpen bij een transitie naar een cultuur waar we duurzamer en meer in verbinding met de natuur leven. Een boerderij met verbinding naar de gemeenschap lijkt me een prachtige manier om dat te doen. 2021 rondde ik mijn Master Organic Agriculture af en sinds maart 2022 zijn we als pachters van Land van Ons aan de slag om de burgerboerderij de Biesterhof op te bouwen. Heel spannend!

Howard:

39 jaar, Hogere Hotelschool Den Haag, 10 jaar Landmacht, MSc Organic Agriculture, biologische boer. Partner van Claudi.

Voedsel verbouwen met de natuur

Na wat omzwerving en een carrière in de Nederlandse krijgsmacht besloot ik in 2017 dat het tijd was om mijn idealen helder voor ogen te krijgen en iets te gaan doen wat hiermee in lijn is. Tijdens de daaropvolgende zoektocht dacht ik eerst aan iets met natuurbescherming, maar langzamerhand daalde bij mij het besef in dat zolang onze voedselproductiesystemen tegen natuurlijke (eco)systemen inwerken, natuurbescherming is zoals dweilen met de kraan open.

Ik besloot om in Wageningen een MSc Biologische Landbouw te volgen om meer te leren over hoe wij voedsel kunnen produceren met de natuur, in plaats van ertegenin. Tijdens deze studie verbaasde ik mij over hoeveel wetenschappelijke kennis hierover al bestaat, maar hoe weinig hiervan daadwerkelijk op het praktische (boerderij) niveau toegepast wordt.

Land van Ons

Mijn interesse hierin leidde tot een scriptie in samenwerking met Land van Ons. Deze jonge burgercoöperatie koopt landbouwgrond en verpacht deze dan onder de marktprijs aan boeren, opdat zij kunnen verduurzamen. Samen met Land van Ons heb ik gekeken hoe zij hun beslissingen en beleid een meer wetenschappelijke basis kunnen geven.

Na het afronden van mijn studie woonde Claudi en ik in Berlijn en zochten wij naar een stukje grond waar wij onze ideeën en idealen in de praktijk zouden kunnen brengen. Nog altijd als vrijwilliger bij een ‘denktank’ van Land van Ons betrokken, hoorde ik in 2021 dat zij 25ha en een woonhuis buiten Nijmegen hadden gekocht en op zoek waren naar startende boeren. Dat was het startschot voor dit ongelooflijke avontuur waar wij op dit moment nog aan het begin van staan. Kijken waar het ons leidt!