vrijwillig wieden

Handmatig wieden van een akkerbouw perceel van 7,5ha, dat lijkt onbegonnen werk. Ideologisch naïef zelfs.. en enig uitleg is dan ook misschien gewenst.

Voor onze akkerbouw werken wij samen met twee lokale, gangbare (niet-biologische) boeren, Wouter Vierboom en Sjoerd Damen. Zij helpen ons met hun kennis en kunde, en met hun machines. Maar wat zij wel doen kunnen en willen wij niet: gewasbeschermingsmiddelen inzetten in de strijd tegen onkruid. De biologische oplossing hiervoor in granen is de zogeheten wiedeg, waarmee mechanisch het onkruid wordt bestreden. Omdat wij niet heel veel onkruid hadden staan, en het zaaibed vrij grof was (grote kluiten klei), zou in dit geval wiedeggen meer schade berokkenen aan ons gewas dan dat het zou opleveren qua onkruid onderdrukking.

met de hand!

“Wat dan?” vroegen wij aan biodynamische boer Andre Jurrius, waarop hij lachend zei dat we het met de hand zouden moeten doen. Nou, en dat hebben we dus gedaan!

Onze ambitie is om verbinding aan te gaan met de gemeenschap om ons heen, waarbij we zoeken naar een wisselwerking van arbeid, kennis en plezier. Deze uitdaging qua wieden leek ons dus een uitstekende gelegenheid om de eerste stap hierin te zetten. Op onze oproep kwamen ongeveer 30 vrijwilligers af, van familie en vrienden en Land van Ons vrijwilligers tot en met leden van de lokale IVN.

Na een korte introductie, zijn we bewapend met allerhande gereedschap in teams van 5 -6 personen de akker in gedoken om het onkruid te lijf te gaan. Gelukkig stond het voornamelijk tot ongeveer 10 meter diep het perceel in, waardoor het werk nog behapbaar bleef. Na een koffiepauze halverwege waarin de ervaringen en technieken gedeeld konden worden, volgde nog een sessie van anderhalf uur,. Daarna stond om 14.00 een fantastische biologische boerderij lunch voor iedereen klaar op het erf. Hiervoor danken wij Gabi Stoffelen en haar dochter Hannah. Na deze gezamenlijke lunch trok eenieder opgetogen weer huiswaarts.

hard wieden doet goed eten

In het najaar zijn wij van plan om te beginnen met de aanplant van hagen, heggen en struwelen en we hopen middels dit soort dagen tegen die tijd een vaste schare aan enthousiastelingen te hebben opgebouwd om ons hierbij te helpen. Ook kijken we uit naar verdere samenwerking met en ondersteuning van het fantastische culinaire duo Gabi en Hannah!

En het onkruid? Tja, die strijd blijft voorlopig nog onbeslist..